Pokrzywa właściwości lecznicze wykazuje dzięki wysokiej zawartości witamin oraz soli mineralnych. Roślina ta wykazuje również właściwości antybakteryjne, a zatem doskonale sprawdzi się przy wielu chorobach i pomoże w poprawie zdrowia. Dodatkowo sama roślina jest pospolita i występuje w bardzo wielu miejscach. Jej łatwa dostępność sprawia, że warto zainteresować się wprowadzeniem jej do diety pod postacią herbat. Prezentujemy właściwości, które posiada pokrzywa i doradzamy w jaki sposób ją przygotowywać, aby nie utraciła swojego korzystnego działania.

Pokrzywa właściwości zdrowotne

Pokrzywa niegdyś była używana przede wszystkim w formie dodatku do zupy. Obecnie natomiast najczęściej jest spożywana pod postacią herbat o działaniu zdrowotnym lub w formie dodatku do paszy dla zwierząt.

Pokrzywa wspomaga działanie układu odpornościowego. W związku z tym jest polecana jako herbata na jesień i zimę, gdy wzmożone jest działanie chorobotwórczych wirusów i bakterii.

Wykazuje również działanie moczopędne, a zatem wspomoże wydalanie mocznika. Jej spożywanie zalecane jest dla osób cierpiących na kamicę nerkową oraz zmagających się z problemem zatrzymywania wody w organizmie. Przydatna będzie również w sytuacji, gdy czujemy, że nasze ciało jest opuchnięte i czujemy się ociężale. Tutaj jednak warto pamiętać o tym, aby herbatę z pokrzywy spożywać w umiarkowanych ilościach. Zbyt duże będą prowadziły do wypłukiwania z organizmu składników mineralnych i witamin.

Dzięki wysokiej zawartości w pokrzywie witamin B1, C, E oraz K, a także fosforu, krzemu, wapnia i manganu może pozytywnie wpływać ona na kondycję włosów oraz paznokci. Korzystne działanie wykazuje zarówno w przypadku spożywania jej pod postacią ziołowych herbat, jak i w przypadku jej obecności w różnego rodzaju kosmetykach.

Herbata z pokrzywy jest zalecana również dla osób cierpiących na trądzik. Działanie antybakteryjne pokrzywy pomaga zniwelować zmiany skórne. Wpływa również korzystnie na pracę wątroby, trzustki oraz żołądka, które również mogą przekładać się na pogorszenie stanu skóry.

Pokrzywa właściwości pomagają także w przypadku dolegliwości ze strony układu trawiennego. Można odczuć ulgę w przypadku biegunek czy nieżytu jelit i żołądka.

Ostudzona herbata z pokrzywy może również sprawdzić się w formie płukanki. Pomoże w odkażeniu jamy ustnej lub oczyszczeniu skóry głowy.

Przyrządzenie herbaty z pokrzywy

Pokrzywa właściwości zachowuje nawet w przypadku zalania jej gorącą wodą. Z tego też powodu tak popularne jest przyrządzanie naparów o działaniu prozdrowotnym. Napar z pokrzywy może zostać przygotowany nie tylko z liści, ale również z korzenia. Dla uzyskania lepszego smaku do herbaty można dodać sok owocowy lub same owoce. W takim przypadku herbata będzie o wiele słodsza i jej spożywanie będzie znacznie przyjemniejsze.

Przeciwwskazania do spożywania pokrzywy

Mimo wielu właściwości prozdrowotnych nie każdy powinien spożywać pokrzywę. Przede wszystkim osoby cierpiące na cukrzycę powinny skonsultować z lekarzem spożywanie naparów z tej rośliny. Pokrzywa wykazuje bowiem działanie obniżające poziom cukru we krwi.

Również choroby narządów rodnych są przeciwwskazaniem do spożywania herbat z pokrzywy. Dotyczy to w szczególności nowotworów, mięśniaków czy występujących krwawień.

Osoby cierpiące na przewlekłe choroby nerek również nie powinny pić naparów z pokrzywy bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem.

Pokrzywa wpływ na podniesienie poziomu żelaza we krwi, a zatem osoby z jego podwyższonym poziomem również powinny zaprzestać picie herbaty z pokrzywy.

Należy również pamiętać o tym, aby nie przesadzać z ilością herbaty. Nawet osoby zdrowe powinny w ciągu dnia wypijać maksymalnie cztery filiżanki herbaty. Większa ilość może prowadzić do wypłukiwania z organizmu cennych składników i tym samym przynosić efekt odwrotny do zamierzonego. Zachowanie umiaru to gwarancja tego, że napar nie będzie szkodliwy dla zdrowia i nie wpłynie na gorszy stan organizmu.