Olej lniany jakie ma właściwości to często zadawane przez wiele osób pytanie. Osoby chcące wprowadzić do swojej diety ten produkt zastanawiają się nad tym czy faktycznie warto i czy jest on w stanie pozytywnie wpłynąć na aspekty zdrowotne. Odpowiedź jest jak najbardziej twierdząca, gdyż olej lniany jest cennym źródłem kwasów tłuszczowych, a także prowadzi do zniwelowania wielu dolegliwości zdrowotnych i hamuje rozwój wielu chorób. Dieta wzbogacona o olej lniany będzie zatem pozytywnie oddziaływała na zdrowie i będzie bardzo wartościowa. Prezentujemy dokładne właściwości samego oleju.

Czym jest olej lniany?

Olej pozyskiwany jest z lnu. Roślina ta pochodzi z Bliskiego Wschodu i obecnie jest hodowana jedynie w specjalnie stworzonych do tego uprawach. Nasiona tej rośliny znane są jako siemię lniane. To natomiast po nasączeniu wodą przyjmuje ciemnobrązową barwę oraz wydziela śluz. Za pomocą metody tłoczenia na zimno możliwe jest pozyskanie z nasion oleju, który następnie może zostać wykorzystany w kuchni. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw.

Co zawiera w sobie olej lniany?

Olej lniany charakteryzuje się wysoką zawartością wielu prozdrowotnych substancji. Przede wszystkim znany jest z wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. To właśnie te substancje przeważają w oleju lnianym i decydują o jego prozdrowotnym działaniu. Odpowiedni poziom kwasów tłuszczowych w organizmie jest w stanie hamować rozwój wielu chorób cywilizacyjnych. Dodatkowo w oleju lnianym można znaleźć również takie składniki jak kampesterol, stigmasterol oraz brasikasterol.

Spożywanie oleju lnianego

W celu wydobycia z oleju wszystkich wartości odżywczych istotne jest prawidłowe spożywanie go. Przede wszystkim należy w odpowiedni sposób przechowywać olej. Ulega on rozkładowi na skutek działania światła i wysokiej temperatury. Z tego powodu sprzedawany jest w butelkach z ciemnego szkła i zaleca się przechowywanie go w zacienionych miejscach. Po otwarciu olej należy bezwzględnie przechowywać w lodówce, aby nie utracił on swoich właściwości. Nie należy również na tym oleju smażyć. Spożywany jest w postaci surowej jako dodatek do sałatek, surówek, koktajli lub może być spożywany bez żadnych dodatków. Jego lekko orzechowy smak i aromat będzie z pewnością odpowiadał wielu osobom i chętnie wprowadzą one ten produkt do swojej diety.

Olej lniany jakie ma właściwości?

Olej lniany posiada wiele prozdrowotnych właściwości, które warto podkreślić.

Przede wszystkim odpowiada za regulację poziomu cholesterolu we krwi. Wynika to z faktu zwiększania ilości frakcji HDL i obniżania frakcji LDL. Dzięki temu produkt jest w stanie ochronić przed rozwojem blaszki miażdżycowej, a także ochronić przed chorobą wieńcową i zawałem serca. Zmniejsza także ryzyko powstawania zatorów, rozszerza tętnice oraz wzmacnia skurcz serca. Układ krwionośny z pewnością zyska na wprowadzeniu do swojej diety tego rodzaju oleju.

Jest stosowany również w profilaktyce chorób nowotworowych, a w szczególności raka piersi, jajników, prostaty oraz jelita grubego. Wynika to z właściwości antyoksydacyjnych.

Olej lniany jest pomocny także w utrzymaniu prawidłowej masy ciała z uwagi na to, że wspomaga metabolizm. Przyspiesza trawienie i pomaga w usuwaniu z organizmu produktów przemiany materii.

Wprowadzenie do diety oleju jest zalecane również dla uczniów oraz pracowników umysłowych. Wysoka zawartość kwasów omega-3 może wpływać na procesy zapamiętywania oraz uczenia.

Dowiedziono również, że olej redukuje stany zapalne.

Olej lniany jakie ma właściwości w pielęgnacji?

Olej lniany może być wykorzystywany także w zabiegach pielęgnacyjnych. Poprawia bowiem wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Zalecane jest również stosowanie go przy cerze tłustej. W pielęgnacji może być stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie.

Przeciwwskazania do stosowania oleju

Szczególną ostrożność podczas spożywania oleju lnianego powinny zachować osoby cierpiące na nadwrażliwość jelit oraz osoby cierpiące na przewlekłe biegunki. Również kobiety w ciąży powinny skonsultować się z lekarzem nim rozpoczną spożywanie oleju lnianego.