Kwasy omega 3 są powszechnie znane i wykazują bardzo pozytywny wpływ na zdrowie i ogólne samopoczucie. Z tego też powodu warto wprowadzić je do swojej diety i zdecydować się na ich regularne spożywanie. Wspomagają bowiem pracę mózgu, serca oraz korzystnie wpływają na wzrok. Włączenie ich do swojego jadłospisu ma jak najbardziej sens i pozwala na osiągnięcie z takiego działania wielu korzyści zdrowotnych. Warto zatem wiedzieć, w których produktach można znaleźć najwięcej kwasów omega 3.
Rola kwasów omega 3 w diecie
Obecność tłuszczy w diecie jest niezbędna do prawidłowe funkcjonowania i zachowania dobrego stanu zdrowia. Tłuszcze to jedno z najważniejszych źródeł energii w diecie i średnio dostarczają 9 kcal na każdy gram tłuszczów znajdujących się w pożywieniu. Warto jednak znać podział na kwasy tłuszczowe nasycone, kwasy tłuszczowe jednonienasycone oraz kwasy tłuszczowe nienasycowe. Te pierwsze mają negatywne działanie na organizm i warto ograniczać ich ilość w organizmie. Natomiast kwasy nienasycone mają pozytywny wpływ na organizm i mogą prowadzić do poprawy zdrowia i wyglądu sylwetki. Kwasy omega-3 są właśnie kwasami nienasyconymi i warto utrzymywać ich odpowiedni poziom w organizmie poprzez spożywanie produktów o ich wysokiej zawartości.
Korzyści ze spożywania kwasów omega-3
Zanim odpowiemy na pytanie odnośnie kwasy omega 3 gdzie jest ich najwięcej, warto zastanowić się nad ich korzystnym wpływem na organizm. Do najważniejszych właściwości kwasów zalicza się przede wszystkim:
- Działanie przeciwnowotworowe – kwasy omega-3 mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia raka piersi, okrężnicy oraz prostaty. Działanie przeciwnowotworowe jest wywoływane poprzez aktywację genów związanych z działaniem układu odpornościowego oraz z blokowaniem rozwoju nowotworów.
- Lepsza praca mózgu – kwasy omega-3 bardzo mocno usprawniają działanie układu nerwowego. Udowodniony został ich wpływ na polepszenie procesów myślowych czy zapamiętywania. Dodatkowo regularne spożywanie kwasów zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
- Poprawa wzroku – kwasy omega-3 są jednym ze składników siatkówki oka. Tym samym ich niedobór w diecie może prowadzić do wystąpienia problemów ze wzrokiem, które mogą przerodzić się nawet w zwyrodnienia plamki żółtej. Schorzenie to natomiast może prowadzić do trwałej utraty wzroku u osób starszych.
- Lepsza praca serca – kwasy tłuszczowe prowadzą także do rozrzedzania krwi. Dzięki temu ograniczają ryzyko powstawania zatorów oraz zakrzepów. Dodatkowo kwasy omega-3 obniżają poziom cholesterolu LDL i podnoszą poziom cholesterolu HDL.
- Wzmocnienie kości oraz stawów – odpowiedni poziom kwasów tłuszczowych pomaga w zachowaniu zdrowia kości oraz stawów. Zmniejsza ryzyko pojawienia się stanów zapalnych oraz łagodzi objawy chorób o podłożu reumatoidalnym.
Kwasy omega 3 gdzie jest ich najwięcej?
W celu uniknięcia niedoboru kwasów tłuszczowych omega-3 należy odżywiać się w odpowiedni sposób. Stosowanie się do zaleceń dietetycznych i regularne spożywanie produktów bogatych w tłuszcze pozwoli na utrzymanie ich odpowiedniego poziomu. Do najbogatszych źródeł kwasów omega-3 zaliczają się:
- Świeży łosoś
- Pstrąg
- Śledź solony
- Karp hodowlany
- Panga
- Tilapia
- Mintaj
- Sardynki w oleju
- Olej lniany
- Olej rzepakowy
- Olej sojowy
- Orzechy włoskie
- Siemię lniane
- Nasiona chia
Jak zatem widać kwasy omega-3 można znaleźć przede wszystkim w rybach. Warto zatem wprowadzić je do swojego jadłospisu i przynajmniej raz w tygodniu spożywać posiłki zawierające w sobie ryby. W razie konieczności można także zdecydować się na suplementowanie kwasów omega-3. Na rynku dostępne są gotowe suplementy w tabletkach, które pozwalają na dostarczenie do organizmu odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych. Bardzo często w suplementach można znaleźć również wiele innych cennych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie i ogólne samopoczucie.