Jakie właściwości ma imbir to często zadawane pytanie z uwagi na powszechną opinię o dobroczynnym wpływie tego składnika na stan zdrowia. Jest w tym bardzo dużo prawdy i wiele osób ceni sobie imbir właśnie z uwagi na jego korzystny wpływ na pracę wielu narządów i układów w organizmie. Imbir swoje korzystne działanie wykazuje bez względu na formę podania go i pomaga w łagodzeniu wielu dolegliwości. Może zatem stanowić świetny dodatek do potraw, który urozmaici ich smak i wpłynie na poprawę ich właściwości prozdrowotnych.

Jakie właściwości ma imbir?

Imbir swoje prozdrowotne działanie zawartości węglowodanów, witaminy C, B1 i B2, kwasu foliowego, wielu składników mineralnych oraz witamin E, A i K. Jest zatem prawdziwą skarbnicą wielu składników, które korzystnie wpływają na zdrowie. Zawiera również wiele olejków eterycznych oraz żywic, które wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz wykrztuśne. Dzięki temu może działać przeciwbólowo i przeciwgorączkowo, a także pomagać w łagodzeniu kaszlu i infekcji górnych dróg oddechowych. W czasie przeziębienia warto spożywać napoje z imbirem. Można dodać do nich również cynamon, cytrynę, miód oraz kurkumę. Dzięki temu właściwości takiego napoju będą jeszcze lepsze i w jeszcze większym stopniu wpłynie on na poprawę zdrowia.

Zastanawiając się jakie właściwości ma imbir nie można zapominać również o tym, że wpływa on na zmniejszenie lepkości krwi. Dzięki temu chroni przed zatorami i zakrzepami krwi, podnosi stężenie cholesterolu LDL we krwi, poprawia pracę serca, a także dodaje witalności i poprawia kondycję. Sprawdzi się tym samym rewelacyjnie jako dodatek do diety dla pracowników fizycznych oraz umysłowych, którym zależy na zachowaniu świetnego samopoczucia.

Kolejną właściwością jest poprawa ukrwienia i dotlenienia komórek. Tym samym wspierany jest cały układ odpornościowy. Regularne spożywanie imbiru może zatem prowadzić do zmniejszenia ryzyka zachorowania.

Także niwelowanie dolegliwości związanych z układem pokarmowym i trawiennym jest bardzo ważną właściwością imbiru. Imbir może działać rozkurczowo, zwiększać wydzielanie śliny oraz likwidować wzdęcia. Polecany jest również jako środek na mdłości występujące po narkozie oraz chemioterapii. Wpływa także na poprawę apetytu.

Łagodzenie obrzęków związanych z zatrzymywaniem wody w organizmie to kolejna lecznicza właściwość imbiru. Dzięki działaniu moczopędnemu możliwe jest usuwanie nadmiaru wody nagromadzonej w organizmie.

Możliwe jest także osiągnięcie lepszej pracy mózgu w związku z polepszeniem jego ukrwienia i dotlenienia.

Przeciwwskazania do stosowania imbiru

Wiedząc już jakie właściwości ma imbir warto również pamiętać o przeciwwskazaniach do jego stosowania. Niektóre grupy osób powinny w szczególności uważać na wprowadzenie do swojej diety produktów z dodatkiem imbiru, gdyż może to prowadzić do problemów natury zdrowotnej. Przede wszystkim nie powinien być podawany dzieciom poniżej 12. miesiąca życia. Także osoby cierpiące na wrzody żołądka lub dwunastnicy oraz refluks żołądkowy powinny zachować ostrożność w związku z wprowadzeniem do swojej diety imbiru. Imbir nie jest wskazany również dla osób chorujących na nadciśnienie tętnicze. Dla pełnego bezpieczeństwa warto skonsultować się z lekarzem, który na podstawie stanu zdrowia pacjenta wskaże czy dodawanie do potraw imbiru będzie w konkretnym przypadku w pełni bezpieczne.

Możliwe zastosowania imbiru

Wiemy już jakie właściwości ma imbir, a zatem warto zastanowić się nad tym w jaki sposób może być on stosowany w kuchni. Wykorzystywany jest głównie jako przyprawa oraz dodatek do różnych dań i napojów. Świetnie komponuje się z liściem laurowym, zielem angielskim, gałką muszkatołową oraz pieprzem. Imbir występuje w formie korzenia, ale również zmielonego proszku.

Może być także składnikiem herbat ziołowych o działaniu rozgrzewającym. Starty korzeń można również samemu dodawać do gotowych już napojów i w ten sposób wpływać na poprawę ich właściwości leczniczych.